ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟ “Τα Μεγάλα Τραγούδια”

Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου τραγουδά τα “μεγάλα τραγούδια” του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011 ώρα 21.00 στον Κήπο του Ξενία

Είσοδος ελεύθερη
Λίγα λόγια για τους συντελεστές της παράστασης

• Ο Γιάννης Σπανός είναι ο Έλληνας συνθέτης που πρώτος στις μπουάτ της Γαλλίας στις αρχές της δεκαετίας του ’60 παίζοντας πιάνο, καθιερώνεται από τους πιο γνωστούς ακκομπανιατέρ και συνοδεύει τα μεγαλύτερα αστέρια του Γαλλικού τραγουδιού. Είναι ο Έλληνας που πρώτος μελοποιεί διάσημους Γάλλους ποιητές, που συνεργάζεται με τη Juliette Greco δισκογραφικά και στη συνέχεια με τη Brigitte Bardo, τη Marie Laforet και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες. Το ’63 επιστρέφει στην Ελλάδα και είναι ο συνθέτης που ανοίγει μια νέα εποχή στο ελληνικό τραγούδι. Ξεκινάει το νέο κύμα. Το ’69 με τραγουδιστές τους, Μπιθικώτση, Κόκοτα, Μοσχολιού κ.ά. γράφει λαϊκό τραγούδι. Το ’71 παίρνει το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου με την ταινία «εκείνο το καλοκαίρι». Έχει τιμηθεί με το βραβείο Charles Cros, και το βραβείο Γαλλικής Ραδιοφωνίας για τη μουσική του. Η μουσική του σε θεατρικές δουλειές των θιάσων, Λαμπέτη, Καλογεροπούλου, Μυράτ κ.ά. άφησε δικές της στιγμές στη θεατρική μουσική.

Στην εκδήλωση έχουν φιλική συμμετοχή η Πένυ Ξενάκη, που γεννήθηκε στον Πειραιά και την ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσας. Έχει πληθωρική λαμπρή παρουσία στα μουσικά δρώμενα του έντεχνου τραγουδιού και έχει συνεργαστεί εκτός από τον Γιάννη Σπανό, με Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Απόστολο Καλδάρα, Γιώργο Κατσαρό, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα κ.ά.

Ακόμα έχει φιλική συμμετοχή η soprano Ασπασία Φραγκούλη, που γεννήθηκε στη Λειβαδιά και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Έχει μεγάλη παρουσία σε Ελλάδα ( Μέγαρο Μουσική, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ηρώδειο κ.ά., καθώς και στην Ευρώπη (Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία κ.ά.).

Διευθύνει ο μαέστρος Todor Kambakchiev, που γεννήθηκε στο Svistov της Βουλγαρίας και δίδαξε στη Μουσική Ακαδημία της Φιλιππούπολης. Για πολλά χρόνια διεύθυνε την παλαιότερη χορωδία της Βουλγαρίας Jianko Mustakov. Έχει ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης της πόλης του Svistov και έχει τιμηθεί με το χρυσό κλειδί της πόλης, για την μεγάλη προσφορά του. Από το 1997 είναι ο μαέστρος της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου και είναι ο εμπνευστής του ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ «ΜΙΚΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»