ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ

Με μία συγκλονιστική αναπαράσταση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου και με μεγάλη συμμετοχή από τους δημότες και τους επισκέπτες. Η φωνή του αφηγητή μας ταξίδεψε 441 χρόνια πίσω, τον Οκτώβρη εκείνον, που ο στόλος των ενωμένων ευρωπαϊκών δυνάμεων συναντήθηκε με τον οθωμανικό. Καπνοί και εκρήξεις μπερδεύτηκαν με τον λυπητερό καημό των σκλάβων δίνοντας το σύνθημα για την κορύφωση του δράματος, αφήνοντας στο τέλος, διάχυτο στη νύχτα, το άρωμα της τέχνης και του πολιτισμού, της σύμπραξης και της αλληλεγγύης των λαών.
Σαφή ιστορικό και καλλιτεχνικό προσανατολισμό είχαν φέτος οι εκδηλώσεις, συνολικής διάρκειας εννέα ημερών, χωρίς όμως να απουσιάζει το αγωνιστικό πνεύμα. Η έναρξή τους, σηματοδοτήθηκε το Σάββατο 6 Οκτωβρίου με τον ειρηνικό αγώνα ιστιοπλοΐας στα νερά του Κορινθιακού, συνεχίστηκαν με εκθέσεις φωτογραφίας και έργων τέχνης (γκραβούρες και πίνακες ζωγραφικής), διαλέξεις για την Ιστορία των χωρών της Μεσογείου και αγώνες σκάκι britz και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου με δοξολογία και ρίψη στεφάνων στο θαλάσσιο χώρο του λιμανιού.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι πρέσβεις: της Κροατίας Dr Ivan Velimir Starcevic και της Κύπρου κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κων/νος Καραγκούνης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι βουλευτές: κα Νίκη Φούντα, κ. Γεώργιος Βαρεμένος και κ. Κων/νος Μπαρμπαρούσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Αναστασία Κωνσταντοπούλου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Διοικητής 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Αντισυνταγματάρχης πεζικού Γεώργιος Νικολόπουλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Σ., ο αντισμήναρχος Ιωάννης Κωτσάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Α., ο Αντισμήναρχος Κων/νος Αλεξίου, ο Ναυτικός Διοικητής Ιονίου Αντιπλοίαρχος Δημήτρης Μαντέλης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Ν. , ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Ιωάννης Σιάμος, ο Διοικητής 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, πλοίαρχος Μουζάκης Χαράλαμπος, ο Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Καλδήρης, ο Αντιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Ιωάννης Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γεώργιος Καπεντζώνης και οι αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου κ. Κωταντάκης και κ. Νούλας.
Ο Δήμος Ναυπακτίας απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα σε όλους εκείνους που αφιέρωσαν εθελοντικά τον προσωπικό τους χρόνο για την επιτυχή διοργάνωση της 441ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Ναύπακτος 23/10/2012
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ