Ανθοφύτο

Ανθοφύτο

Το Ανθόφυτο είναι κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του βουνού Βλασινιάς σε κατωφερικό και πετρώδες έδαφος. Στο ομώνυμο τοπικό διαμέρισμα υπάγεται και η Λεπτοκαρυά(υψόμ. 1.060 μ.).  Στο οθωμανικό κατάστιχο του 1454/55 αναφέρεται ως Granica (Γρανίτσα). Γρανίτσα (ρουπάκι) στα ελληνικά ονομάζεται η βελανιδιά η μαλωτή.

Σε πολλά σημεία της περιφέρειας του χωριού επισημάνθηκαν ίχνη αρχαίας ζωής, όπως στο Μαραθιά κοντά στη δεξιά όχθη του Μόρνου, στην Καστανιά, στο Χάνι Πλούμη, στην Καταβόθρα, όπου ο ναΐσκος της Παναγιάς της Καταβόθρας, στο Καστελάκι, ίχνη μικρού φρουρίου, στον Άϊ Λια Λεπτοκαρυάς τάφοι, όπως στον “Τούρκο”, στον “Έλληνα” κτλ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ενοριακός ναός του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος λειτούργησε το 1829 και ανακαινίσθηκε το 1844. Πρόκειται για μια λιτή μονόκλιτη Βασιλική.Το ποτάμι (παραπόταμος του Μόρνου), Γριάς Ρέμα (Γρανιτσιώτικος ή Τρανόρεμα) είναι ένα εκπληκτικό φαράγγι με μικροκαταρράκτες και πλατανιάδες.

Το 1883 με 1884 κατασκευάσθηκε λιθόστρωτη γέφυρα επί του ποταμού η οποία τον Οκτώβρη του 1905 “υπέστη τελείαν εκ πετρών και έλυος πρόσχωσιν μέχρι της κορυφής του τόξου”. Επομένως το υπάρχον γραφικό πετρογέφυρο πρέπεινα κατασκευάσθηκε το 1906 με 1907. Από το 1935 στο Ανθόφυτο υπάγεται και η Λεπτοκαρυά, η οποία εγκαταλείφθηκε το 1965 λόγω κατολίσθησης.

Το 1991 επανακτίσθηκε η εκκλησία Γενέσιον της Θεοτόκου και κάποιοι άρχισαν να κτίζουν μικροκατοικίες. Βόρεια από το χωριό στον αυχένα του Μακρυόρους σε ένα πανέμορφο δασικό περιβάλλον με έλατα σε υψόμετρο 1.300 βρίσκεται ο ναός της Αγίας Κυριακής (1819), πολιούχος του Δήμου Πυλήνης.

Εδώ επίσης υπάρχουν κάποιες τουριστικές εγκαταστάσεις. Εξαιρετική η θέα που φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό. Προσεγγίζεται από τον κεντρικό οδικό άξονα από τη θέση Ανεμάκι. Δύο χιλιόμετρα από την Αγία Κυριακή μέσα σε ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς βρίσκεται η πηγή της Παπαδιάς και το παλιό χάνι της Παπαδιάς. Η παπαδιά για την οποία πολλά θρυλεί η παράδοση έδωσε το όνομά της στην οροσειρά με πρώτη κορυφή το Τσακαλάκι.