Αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας για το έργο της «Αστικής Ανάπλασης εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου»

Αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας για το έργο της «Αστικής Ανάπλασης εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου»

Αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας για το έργο της «Αστικής Ανάπλασης εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ναύπακτος, Τ.Κ. 303 00
t: +30 26343 60149
e: press@nafpaktos.gr
Ναύπακτος, 30.1 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας για το έργο της «Αστικής Ανάπλασης εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου»

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα στο Κεντρικό Δημαρχείο την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, με θέμα «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου», παρουσία του Αντιδημάρχου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Ζαχαρία Χοχτούλα, του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Γιώργου Κέστου, στελεχών της Διεύθυνσης, καθώς και του εκπροσώπου κ.Γιώργου Διαγγελάκη της αναδόχου AlphaDelta Constructions Ανώνυμης Εταιρείας.

Το έργο, προϋπολογισμού 2.580.000 ευρώ, που συμβασιοποιήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα», Άξονας Προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος-Μετάβαση σε οικονομία φιλική στο περιβάλλον», «Δράσεις αστικής ανάπτυξης ιστορικών, εμπορικών και τουριστικών κέντρων της περιφέρειας» (ΕΣΠΑ 2014-2020) με τη χρηματοδότησή του να προέρχεται κατά 85% από Κοινοτικούς Πόρους (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Ε.Τ.Π.Α.) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους.

Στοχεύει στην «ανάδειξη και αξιοποίηση της Καστρόπολης της Ναυπάκτου μέσα από ολοκληρωμένη αναμόρφωση και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κεντρικού πυρήνα της πόλης, και η σύνδεσή της με το Παραλιακό μέτωπο και τις παραλίες «Ψανής» και «Γριμπόβου», μέσω δικτύου περιπατητικών διαδρομών και περιορισμό του αυτοκινήτου και η αναγέννηση των υποβαθμισμένων αστικών πτερύγων ανατολικά και δυτικά του κεντρικού πυρήνα». Βασική επιδίωξη του έργου αποτελεί η ανάδειξη της Καστρόπολης και η ριζική αναμόρφωση της εικόνας της πόλης, η οποία έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση από τη χρήση του αυτοκινήτου, τις συνθήκες στάθμευσης και τον υπερκορεσμό των λειτουργιών, με την υποστήριξη μιας εναλλακτικής πρότασης οργάνωσης του κεντρικού πυρήνα, προς όφελος των πεζών και των ήπιων μέσων κινητικότητας.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας αναφέρθηκε στις Οδούς όπου θα εκτελεστούν τμηματικά εργασίες, οι οποίες είναι:
– Οδός Νότη Μπότσαρη: νότιο τμήμα Πλατείας Λιμένος έως Οδό Αγελάου
– Οδός Ιλάρχου Τζαβέλα: από Πλατεία Φαρμάκη έως Οδό Αγελάου
– Οδός Ιλάρχου Τζαβέλα: από Οδό Αγελάου έως βόρειο τμήμα Πλατείας Λιμένος
– από Βόρειο τμήμα Πλατείας Λιμένος έως Οδό Σοϊδά και Οδό Σοϊδά, καθώς και Οδό Παπαχαραλάμπους έως νότιο τμήμα Πλατείας Λιμένος
Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου. Αναλυτικότερα:

1. Αμφιδρόμηση της Οδού Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου) στο μέτωπο της Πλατείας Λιμένος

2. Αμφιδρόμηση της Οδού Τζαβέλα από τη συμβολή με την Οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου) έως την Οδό Ψαρρού

3. Εφαρμογή εργοταξιακής φωτεινής σηματοδότησης για την εναλλάξ κυκλοφορία στο συνδετήριο τμήμα της Οδού Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου) με την Τζαβέλα

4. Διαμόρφωση κόμβου στη συμβολή των Οδών Τζαβέλα, Αθηνών, Ψαρρού και Φαρμάκη

5. Μετακίνηση θέσης στάσης/στάθμευσης (πιάτσα) Ε.Δ.Χ.-Ταξί στην Σοϊδά

6. Μετακίνηση των στάσεων ΜΜΜ από την Πλατεία Λιμένος στην Οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου) μεταξύ των Οδών Μποτσαρέων και Βεΐκου και από την Οδό Ιλ.Τζαβέλα στο μέτωπο της Πλατείας Φαρμάκη επί της Οδού Αθηνών

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης των πινακίδων σήμανσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση ώστε να γνωρίζουν οι δημότες την ακριβή ημερομηνία έναρξης των εργασιών στις Οδούς, δεδομένου ότι το έργο έχει ήδη ξεκινήσει με τις παρεμβάσεις στην Πλατεία Παπαχαραλάμπους. Δεν παρέλειψε ωστόσο να ζητήσει την κατανόηση όλων και ιδιαίτερα όσων μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο της πόλης, καθώς πρόκειται για ένα έργο απαιτήσεων που όμως θα αναμορφώσει και θα αναβαθμίσει την Ναύπακτο.

Εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του ως προς τα ζητήματα που ανέκυψαν όσον αφορά σε έργα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί ή να υπάρχουν σχετικές μελέτες επί αυτών, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν παράλληλα με την εκτέλεση των εργασιών της ανάπλασης. Συγκεκριμένα μίλησε για την αντιμετώπιση των σπηλαιώσεων του Λιμανιού, τις εργασίες αντικατάστασης του παντορροϊκού αγωγού στην Οδό Νότη Μπότσαρη και τις υπογειοποιήσεις των κάδων. Σε αυτά πρόσθεσε τη χρονική σύμπτωση των ενάρξεων του έργου της ανάπλασης και του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, με το πρώτο να επηρεάζει άμεσα την εφαρμογή του δεύτερου, αλλά και την προβληματική πρόβλεψη ο ποδηλατόδρομος να διέρχεται μέσα από τη συνοικία Μποτσαρέικα. Τέλος, σχολίασε και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν έως τη δημοσίευση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.