ΕΘΝΙΚΌ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΕ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΘΝΙΚΌ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΕ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου (ΑΕΙ) «Αειφόρος Ανάπτυξη Λιγότερο Αναπτυγμένων Περιοχών με τη Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών ΤΠΕ», της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Καινοτομίας (Α.Π.ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ 2976/17.06.2021) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020, στον Τομέα προτεραιότητας Πολιτισμός – Τουρισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες με συντονιστή το ΕΜΠ, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ & Μέλος ΔΕ ΤΕΕ κα Μοροπούλου Αντωνία σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τον Πρόεδρό του κο Στασινό Γιώργο πραγματοποιήθηκε: Σύσκεψη-συζήτηση εργασίας με θέμα : «Αειφόρος Ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορικής». Συζητήθηκαν οι άμεσες δυνατότητες  που θα μπορούσε να προσφέρει το πρόγραμμα ΑΕΙ στην ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας .

Η Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουλίου  2022 και ώρα 12.00 μ.μ. – 15.00 μ.μ. στη Ναύπακτο (Αίθουσα Τσώνη, Παραλία Ψανής), μεταδόθηκε  ζωντανά μέσω livestreaming από το σύνδεσμο: Δήμος Ναυπακτίας 

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, καλωσόρισμα απηύθυναν ο φιλοξενών Δήμαρχος Ναυπακτίας κος Βασίλης Γκίζας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, κος Στέλιος Μπλέτσας.

Την έναρξη κήρυξε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κος Γιώργος Στασινός. Την εισήγηση παρουσίασε εκ μέρους του Ε.Μ.Π. η Επιστημονικά Υπεύθυνη Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ & Μέλος ΔΕ Τ.Ε.Ε., κα Αντωνία Μοροπούλου.

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών κος Δημήτρης Παπαγιαννίδης, η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κα Ολυμπία Αναστασοπούλου (μέσω video), η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κα Ολυμπία Βικάτου και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κος Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΚΙΝΑΛ κος Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ κος Θανάσης Παπαθανάσης και ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου κος Γιάννης Νταουσάνης.  Εκ μέρους του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ κου Σπήλιου Λιβανού τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Παπαχαραλαμπείου Σταδίου Ναυπάκτου κος Γιώργος Μίχος.

Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας κος Μάριος Σαλμάς, η πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίας κα Χριστίνα Φούντζουλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κος Θεόδωρος Βασιλόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κος Γιώργος Κατσούλας, οι Αντιδήμαρχοι Ναυπακτίας κος Σωκράτης Παπαβασιλείου, κος Ντίνος Τσουκαλάς, κος Γιάννης Παπαϊωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Δωρίδος κος Ανδρέας Ευσταθίου, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας κος Γιάννης Μπουλές, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ναυπακτίας κος Γιώργος Σιαμαντάς και κος Ανδρέας Κοτσανάς,  ο Γενικός Διευθυντής της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ κος Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κος Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΝ κος Δημήτρης Κότσαλος, από το Consortium του ΑΕΙ, από το ΙΤΕ Κρήτης Δρ. Νίκος Καμπάνης, ο Αρχιτέκτων Μηχανικός κος Γιώργος Ανδριωτάκης, ο Πολιτικός Μηχανικός επικεφαλής του Εργοταξίου Αποκατάστασης του Καθολικού της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας κος Βασίλης Ζαφείρης, από το ΕΜΠ οι Επιστημονικοί συνεργάτες κα Αναστασία Βυθούλκα και κος Στέργιος Ρουμελιώτης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκαν πολλαπλά ζητήματα και υπογραμμίστηκε από τους συμμετέχοντες η κοινή ανάγκη για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.  Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ναυπακτίας και ευρύτερα της Αιτωλοακαρνανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο και μέσα από αυτά αναδύθηκαν και διατυπώθηκαν προτάσεις. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου στην Αιτωλοακαρνανία με την χάραξη παραθαλάσσιων, παραποτάμιων και παραλίμνιων πολιτιστικών/περιβαλλοντικών διαδρομών όπως αυτή της Παραποτάμιας διαδρομής Αχελώου, της Παραποτάμιας διαδρομής Ευήνου, της Παραλίμνιας διαδρομής Τριχωνίδας και Παράκαμψης προς Ορεινή Ναυπακτία, της Παραθαλάσσιας διαδρομής Αιτωλοακαρνανία, της Διαδρομής Αμβρακικού που εναρμονίζονται με το μοναδικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα. Τη δημιουργία μαρίνας στο στρατηγικό σημείο της Ναυπάκτου που θα συνδέσει το Ιόνιο με το Αιγαίο Πέλαγος. 

Πάντοτε με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την πολιτική βούληση και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.