Ο Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στο Ενετικό Λιμάνι σε διασκευή Γιάννη Μπελώνη

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στο Ενετικό Λιμάνι σε διασκευή Γιάννη Μπελώνη

Αυτή την Τετάρτη με τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου

Στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Ναυπάκτου αυτή την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 και ώρα 21:00’ στο Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου, η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου αναμένεται να μας χαρίσει και πάλι μοναδικές μουσικές στιγμές. 

Ο εξαιρετικός Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη σε διασκευή του καταξιωμένου Γιάννη Μπελώνη.  Επί σκηνής συμπράττει η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου υπό την μπαγκέτα της Μαέστρου Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ

O Θοδωρής Βουτσικάκης έχει ξεχωρίσει για τις συνεργασίες µε σπουδαίους δηµιουργούς, για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που αυτοί του εµπιστεύονται στο µουσικό θέατρο, αλλά κυρίως για τον µοναδικό τρόπο ερµηνείας και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ταπεραµέντο του. Η πολυετής συνεργασία µε τη Λίνα Νικολακοπούλου οδήγησε στην πρώτη µεγάλη προσωπική περιοδεία του µε την υπογραφή της σπουδαίας στιχουργού, καθώς και στην εµβληµατική δισκογραφική σύµπραξη του µε τον βραβευµένο µε Oscar ιταλό συνθέτη Nicola Piovani, που κάνει όλους τους Έλληνες να τραγουδούν πως «ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ Η ΖΩΗ».

Ως «Ερωτόκριτος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017, σε µουσική Δηµήτρη Μαραµή, συνεπήρε κοινό και κριτικούς και επιβεβαίωσε την γενναιόδωρη υποδοχή που έλαβε από την πρώτη του εµφάνιση στην ελληνική δισκογραφία µε την «Αισθηµατική ηλικία».

Έχει συνεργαστεί µε τους Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Δηµήτρη Παπαδηµητρίου, Νίκο Ξυδάκη, Δάφνη Αλεξανδρή, Dulce Pontes, Μαρία Φαραντούρη, Μάριο Φραγκούλη, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.ά.

Οι πολύπλευρες σπουδές στο τραγούδι, το µουσικό θέατρο και τη νοµική, η πλούσια σε ακούσµατα δισκοθήκη της οικογένειάς του, η αγάπη του για τον κινηµατογράφο αλλά και τα ανεξάντλητα ερεθίσµατα υπό το φως του ελληνικού πολιτισµού, διαµόρφωσαν την καλλιτεχνική του βάση. Με εφαλτήριο αυτό το πολύχρωµο, µεσογειακό µωσαϊκό, συνεχίζει αδιάκοπα να εξελίσσει τη µουσική του ταυτότητα.

Ο Nicola Piovani γράφει για τον Θοδωρή Βουτσικάκη: «Το να ακούω τα τραγούδια µου στα ελληνικά, τραγουδισµένα από την φωνή του, είναι ένα συναίσθηµα πολύ δυνατό. Συγκινητικό.»

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988, µια ζεστή µέρα καλοκαιριού.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΩΝΗΣ

Ο Γιάννης Μπελώνης έιναι Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής  Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της. Από το 2002 διατελεί αρχισυντάκτης του μουσικολογικού περιοδικού Πολυφωνία [από την ίδρυση του εντύπου το 2002 (www.polyphonia.gr)].

Το βιβλίο του με τίτλο με τίτλο Η Μουσική Δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτη μισό του 20ου αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967),  βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ήταν στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μία την τελευταία δεκαπενταετία της ζωής του συνθέτη. Σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη, έχει ενορχηστρώσει κύκλους τραγουδιών, θεατρικές παραστάσεις και δίσκους του συνθέτη, για συμφωνική ορχήστρα και άλλα μουσικά σύνολα. Ως ενορχηστρωτής και πιανίστας έχει συμμετάσχει σε πολλές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Τάμπα, Τόκιο, Γιοχάνεσμπουργκ, Κάννες, Ζυρίχη, Βρυξέλλες, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Τελ Αβίβ, Μόναχο, Μόσχα, Λωζάνη κ.α.), συνεργαζόμενος με πολλούς ακόμα συνθέτες, ερμηνευτές, συμφωνικές ορχήστρες, μουσικά σύνολα και χορωδίες.

Το πρωτότυπο μουσικό project υπό τον τίτλο “Symphonic Rebetiko”, που επιμελήθηκε και ενορχήστρωσε το 2019, αποτελεί την πρώτη απόπειρα –διεθνώς–Συμφωνικής επεξεργασίας του Ρεμπέτικου. Συμπεριλαμβάνει πολύ γνωστά τραγούδια από μεγάλο αριθμό σημαντικών εκπροσώπων του, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά ενορχηστρωμένα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, και έχει περιοδεύσει με διάφορες ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Το 2021 ηχογράφησε σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, σειρά τραγουδιών πάνω σε ποίηση σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής ποίηση, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το Album το οποίο δημιούργησε σε συνεργασία με τον Θεόφραστο Πατέ, υπό τον τίτλο Folk in Vitro, που συμπεριλαμβάνει γνωστά τραγούδια και χορούς της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής. 

 

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου ιδρύθηκε το 1987 και σήµερα αριθµεί περισσότερα από 50 ενεργά µέλη. Έχει διαρκή και έντονη πολιτιστική παρουσία τόσο στη Ναύπακτο, όσο και πανελληνίως, αλλά και στο εξωτερικό, καθόσον έχει συµµετάσχει σε Χορωδιακές συναντήσεις και Φεστιβάλ. Από το 2001 και κάθε δεύτερο χρόνο, συνδιοργανώνει µε το Δήµο της πόλης µας, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», χορωδιακό θεσµό διαγωνιστικού χαρακτήρα, που έχει καθιερωθεί πανελληνίως και µέχρι σήµερα έχουν λάβει µέρος περισσότερες από 100 Χορωδίες, από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τον Δεκέµβριο του 2010, έλαβε µέρος στη «Συναυλία της Αγάπης» για τα άτοµα µε αναπηρία «ΑµεΑ», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Toν Μάρτιο του 2013 η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, κατόπιν πρόσκλησης και ενώπιον του Πρόεδρου της Δηµοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, τραγούδησε στο Προεδρικό Μέγαρο. Έχει ερµηνεύσει πολύ σηµαντικά µουσικά έργα του παγκόσµιου ρεπερτορίου, καθώς και ολοκληρωµένα έργα των σπουδαιότερων Ελλήνων συνθετών. Έχει συνεργαστεί µε τους πλέον αξιόλογους Ελληνες συνθέτες, ερµηνευτές, στιχουργούς και έχει συµπράξει µε συµφωνικές ορχήστρες της χώρας µας αλλά και του εξωτερικού.

 

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ

Η Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού έχει σπουδάσει πιάνο, ανώτερα θεωρητικά, µονωδία στο Ελληνικό Ωδείο και διεύθυνση χορωδίας στο Kodaly Institute στην Ουγγαρία. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός µουσικής στην Α/βάθµια εκπαίδευση.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεµιναρίων διεύθυνσης χορωδίας δίπλα σε σπουδαίους µαέστρους όπως οι: Basilio Astulez, Zimfira Poloz, Dr Andre Thomas, Andre van deMerwe, Maria Guinand, Αντώνη Καραγεωργίου κ.α.  Έχει συνεργαστεί µε συνθέτες όπως οι: Νότης Μαυρουδής, Νίκος Κηπουργός, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Ξανθούλης. Τους λυρικούς καλλιτέχνες: Ζάχο Τερζάκη, Άννα Μορφίδου, Σόνια Θαοδωρίδου, Βασιλική Καραγιάννη, Φωτεινή Σαµαρά κ.α.  Έχει συνεργαστεί µε τις ορχήστρες: MELOS BRASS, την ορχήστρα Πατρών, τη συµφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» και µε πολλές άλλες ορχήστρες και αρχιµουσικούς απ’ όλη την Ελλάδα. Από το 1982 είναι µέλος χορωδιών. Από το 1998 έως το 2016 διηύθυνε την Παιδική και τη Νεανική «Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας». Το Σεπτέµβριο του 2016 ίδρυσε τη χορωδία «CANTELENA». Παράλληλα, από τον Σεπτέµβριο του 2020 έχει αναλάβει τη διεύθυνση της «Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου».