Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου

Β.Γκίζας: «Έργο σταθμός για την κοινωνία μας»

 

Με τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου.  Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, οι βουλευτές ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας κ.Κώστας Καραγκούνης και κ.Θανάσης Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ.Χρήστος Παΐσιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας κ.Άγγελος Σταυρόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Παναγιώτης Λουκόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.Νίκος Ραυτόπουλος, κ.Ντίνος Τσουκαλάς και κ.Σωκράτης Παπαβασιλείου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.Γιώργος Σιαμαντάς και κ.Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος κ.Κώστας Σταυρόπουλος και εκπρόσωποι της Κοινότητας Ναυπάκτου, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ.Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.Γιάννα Φαναριώτου, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ.Νίκος Δελέγκος, ο Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Αιτ/νιας, Ευρυτανίας και Λευκάδος κ.Θάνος Ρισβάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ.Λεωνίδας Κυρίτσης, Διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων, η Πρόεδρος κ.Βάσω Παναγοπούλου και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη», γονείς και παιδιά.

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας σημείωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι αναμφίβολα ξεχωριστή.

Κάθε σχολείο που γίνεται είναι σημαντικό για μία κοινωνία, το συγκεκριμένο όμως σχολείο έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και το μυαλό όλων μας, γιατί είναι ένα Ειδικό Σχολείο.

Όλες και όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα του να έχουν όλα τα παιδιά ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. 

Και το Ειδικό Σχολείο Ναυπάκτου εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό. 

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μας έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα κτήριο, αντάξιό τους. 

Εδώ, τα παιδιά δεν θα γίνονται μόνο κοινωνοί της μάθησης, αλλά θα αλληλεπιδρούν ακόμη περισσότερο μεταξύ τους, θα αναπτύσσουν και θα διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, θα ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.

Εδώ, οι εκπαιδευτικοί μας θα μπορούν να επιτελούν το έργο τους σε ασφαλείς και σύγχρονες συνθήκες.

Ως Δήμαρχος Ναυπακτίας νιώθω πραγματικά υπερήφανος, καθώς έχουμε το μοναδικό προνόμιο να διαθέτουμε υποδειγματικές δομές για τα Άτομα με Αναπηρία.  Τις δομές του Συλλόγου «Αλκυόνη» με τις Στέγες και το Κέντρο Διημέρευσης, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (το γνωστό ΕΕΕΕΚ) και το ΚΔΑΠ-μεΑ. 

Σε αυτές τις δομές έρχεται να προστεθεί το Ειδικό Σχολείο, που για πολλούς από εσάς, το γνωρίζω και προσωπικά, ήταν όνειρο και στόχος ζωής.

Το Ειδικό Σχολείο Ναυπάκτου, κυρίες και κύριοι είναι ένα έργο σταθμός για την κοινωνία μας. 

Και αυτό γιατί, ο τρόπος με τον οποίο ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας, δίνει το στίγμα του πολιτισμού μας και του τι θέλουμε να διδάξουμε στις επόμενες γενιές.

Κλείνοντας, να πω ότι, μπορεί τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου να γίνονται στην παρούσα δημοτική θητεία, το έργο όμως έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλλαν σε αυτό.  Παρά τις πολλές δυσκολίες που προέκυψαν, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.

Ένα ευχαριστώ στις δημοτικές αρχές, στην Περιφέρεια, στη Διαχειριστική Αρχή, στις αρμόδιες Υπηρεσίες, ιδιαιτέρως στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας, αλλά και σε κάθε έναν που εργάστηκε ώστε σήμερα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μας να έχουν στη διάθεσή τους το δικό τους Σχολείο».

Στο Ειδικό Σχολείο Ναυπάκτου φοιτούν σήμερα 21 μαθητές, 15 μαθητές στις τάξεις του Δημοτικού και 6 μαθητές στο Νηπιαγωγείο.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος 2014-2020, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με κύριο στόχο την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση των κοινωνικών υποδομών, υποδομών υγείας και εκπαίδευσης.