Τοποθετήθηκαν οι «Ξεχωριστές» Συσκευές Συλλογής Πλαστικών Καπακιών στο Δήμο Ναυπακτίας

Τοποθετήθηκαν οι «Ξεχωριστές» Συσκευές Συλλογής Πλαστικών Καπακιών στο Δήμο Ναυπακτίας

Ντίνος Ζορμπάς: «Καλούμε όλους να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας»

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας προχωρά σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας στην πιλοτική έναρξη της δράσης των «Συσκευών Συλλογής Πλαστικών Καπακιών».

Τί είναι οι Συσκευές Συλλογής Πλαστικών Καπακιών;

Οι «ξεχωριστές» συσκευές συλλογής πλαστικών καπακιών είναι μια δράση που ακολουθεί τη λογική της ανταποδοτικής ανακύκλωσης με κοινωνικές όμως προεκτάσεις. Συνδυάζει τη συλλογή πλαστικών καπακιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τη στήριξη των ατόμων με κινητικά προβλήματα .

Πιο συγκεκριμένα, με τη συλλογή ενός τόνου καπακιών θα δίδεται ένα αντίτιμο από τον τελικό αποδέκτη τους, το οποίο θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Συνδέσμου ως έσοδο.  Αυτό το έσοδο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά είτε για την αγορά αναπηρικών αμαξίδιων είτε για οποιοδήποτε σχετικό είδος μπορεί να προσφερθεί σε άτομα με αναπηρία.  Σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ναυπακτίας, τα είδη θα καταλήγουν σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Οι «ξεχωριστές» συσκευές είναι μεταλλικές και υπάρχουν σε διάφορα σχέδια όπως καρδιά, πεταλούδα, μπάλα, κούπα και καράβι.  Φτιαχτήκαν με αυτά τα ιδιαίτερα σχήματα ώστε να έχουν ακόμη μεγαλύτερη απήχηση για την υλοποίηση του σκοπού της δημιουργίας τους.

Τι τοποθετούμε στις Συσκευές Συλλογής Πλαστικών Καπακιών;

Πλαστικά καπάκια από:

 1. Μπουκάλια νερού-αναψυκτικού
 2. Γάλατα-χυμούς
 3. Απορρυπαντικά

Πού θα βρούμε τις Συσκευές Συλλογής Πλαστικών Καπακιών;

Στον Δήμο Ναυπακτίας πιλοτικά τοποθετούνται 20 συσκευές στα ακόλουθα σημεία:

 • Δυο συσκευές σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Ναυπάκτου. 

Σημεία: Πλατεία Φαρμάκη και Πλατεία Ισιώδου.

 • Μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Άνω Χώρας.

Σημείο: Κέντρο του χωριού έναντι της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής.

 • Μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Αντιρρίου

Σημείο: Επάνω μέρος πλατείας Χορμόβα, έναντι Ταχυδρομείου.

 • Μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Χάλκειας.

Σημείο: Πίσω από τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου.

 • Πέντε συσκευές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Σημεία: Οι τρεις με σχέδιο πεταλούδα στο 1ο, 2ο, & 3ο Δημοτικό Ναυπάκτου, μία συσκευή σχέδιο πεταλούδα στο 6ο Δημοτικό Λυγιά και μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στο Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου.

 • Μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Δάφνης.

Σημείο: Δίπλα στη στάση στο ύψος της εκκλησίας της Δάφνης

 • Μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Μαμουλάδας.

Σημείο: Προαύλιος χώρος του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μαμουλάδας

 • Μία συσκευή σχέδιο μπάλα στο Γήπεδο Ναυπάκτου.

Σημείο: Προαύλιος χώρος, Ανατολικά της Εισόδου.

 • Τέσσερις συσκευές σχέδιο καρδιάς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι δυο στο 1ο & 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου, μία στο 1ο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου και μία στο 3ο Γυμνάσιο Λυγιά.
 • Μία συσκευή σχέδιο καράβι στο Λιμάνι της Ναυπάκτου και δύο συσκευές σχέδιο κούπα στις παραλίες Ψανής και Γριμπόβου.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ.Ντίνος Ζορμπάς αναφέρθηκε στους στόχους και τα οφέλη της συγκεκριμένης δράσης.  Όπως είπε «στόχος μας είναι η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης αλλά ακόμη περισσότερο η ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων και στην παρακίνησή τους να προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους κάνοντας μία απλή κίνηση… πετώντας το καπάκι του μπουκαλιού του σε μία συσκευή!  Καλούμε όλους να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή.  Τόσο τις κοινωνικές δομές, τις επιχειρήσεις που προβαίνουν σε μεγάλη κατανάλωση μπουκαλιών διότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να προσφέρουν ικανές ποσότητες σε καπάκια, αλλά και σε κάθε δημότη ξεχωριστά».

Σημείωση: Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των συσκευών στην Πλατεία Φαρμάκη από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ.Αιτωλοακαρνανίας, κ.Ντίνο Ζορμπά.