1.775.000 ευρώ για τη στερέωση και αποκατάσταση του Λιμανιού της Ναυπάκτου από το Ταμείο Ανάκαμψης

1.775.000 ευρώ για τη στερέωση και αποκατάσταση του Λιμανιού της Ναυπάκτου από το Ταμείο Ανάκαμψης

Β.Γκίζας: «Το Λιμάνι της Ναυπάκτου αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται»

 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, εντάχθηκε η στερέωση και αποκατάσταση του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό ύψους 1.775.000 ευρώ.  Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Θεόδωρος Σκυλακάκης, το έργο που φέρει τον τίτλο «SUB 7.3.5. - Στερέωση και αποκατάσταση κεντρικού τμήματος του Ενετικού Λιμένα Ναυπάκτου» και έχει φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, προβλέπει παρεμβάσεις σε τείχη συνολικής επιφάνειας 4.200 τμ. περίπου.

Το βασικότερο όλων είναι ότι, οι εργασίες που θα εκτελεστούν προβλέπουν την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων που αποτελούν μείζον θέμα για το μνημείο εδώ και χρόνια.  Αναλυτικότερα, οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέα αρμολογήματα, τσιμεντοενέσεις, καθαρισμό και εξυγίανση του πυθμένα, αντικατάσταση των θραυσμένων λίθων και συμπλήρωση υλικού, κατασκευή νέου καταστρώματος από φυσικούς λίθους, συντήρηση των κρίκων περίδεσης του 19ου αιώνα, αλλά και νέο εξοπλισμό όπως ανοξείδωτους κρίκους περίδεσης, δέστρες, πυργίσκους τροφοδοσίας.  Το συγκεκριμένο έργο συνδέεται με το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του νοτιοανατολικού τμήματος του Κάστρου Ναυπάκτου, που εκτελείται με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και προϋπολογισμό 600.000 ευρώ που καλύπτεται μέσω του Τοπικού Προγράμματος CLLD/Leader 2014-2020.

Για τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας σημείωσε: «Το Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται, καθώς με την υλοποίηση του έργου θα είναι στέρεο, ασφαλές και λειτουργικό. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το κορυφαίο ιστορικά και πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο της πόλης μας συμπεριλαμβάνεται στις πέντε πολιτιστικές διαδρομές εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων που το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Ευχαριστώ προσωπικά την Υπουργό κ.Λίνα Μενδώνη, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ.Θεμιστοκλή Βλαχούλη και τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ.Ολυμπία Βικάτου για τη συνεργασία και το αποτέλεσμα αυτό.  Η προστασία και ανάδειξη των μνημείων μας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας και αυτό γιατί αποτελεί για εμάς προτεραιότητα η ενίσχυση της πολιτισμικής μας ταυτότητας».