Χορωδιακό Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης

Διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Συμμετέχουν χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ τις εκδηλώσεις παρακολουθεί πλήθος κόσμου. Κάθε φορά, το φεστιβάλ έχει αφιερωματικό χαρακτήρα και συμμετέχουν γνωστοί τραγουδιστές.

Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης», (Δι.Χο.Φε.Ν.), χορωδιακός θεσμός που συνδιοργανώνεται με επιτυχία από το Δήμου Ναυπακτίας και τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου. Χορωδιακός θεσμός που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το 2001, έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και έχει καθιερωθεί Πανελληνίως. Κριτική επιτροπή αξιολογεί και χορηγεί τρία βραβεία που συνοδεύονται με αξιόλογα χρηματικά ποσά, τα οποία φέρουν το όνομα του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τιμήσει με την παρουσία του πολλές εκδηλώσεις του Δι.Χο.Φε.Ν. και σε χαιρετισμό του αναφέρει:
"Φεστιβάλ σαν αυτό της Ναυπάκτου αποτελούν πατριωτικά αναχώματα, δεδομένου ότι η υπεράσπιση της Ελληνικής συνείδησης, της Ελληνικής γλώσσας της Ελληνικής μουσικής και με μια λέξη της Ελληνικής παράδοσης είναι το κύριο χρέος όλων των ζωντανών κατοίκων αυτής της χώρας"

Στις εκδηλώσεις του Δι.Χο.Φε.Ν., έχουν συνεργαστεί και έχουν λάβει μέρος μεγάλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου και της μουσικής. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έχουν γίνει διαλέξεις και εισηγήσεις σχετικά με το έντεχνο λαϊκό τραγούδι από ειδικούς του χώρου της μουσικής. Έχουν τοποθετηθεί με εισηγήσεις και έχουν τιμήσει με την παρουσία τους το φεστιβάλ οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαστεφάνου, Αλέξης Κωστάλας και ο Αντώνης Κοντογεωργίου.

Καταξιωμένοι ερμηνευτές όπως η Μαρία Φαραντούρη, Σοφία Μιχαηλίδη, καθώς και οι Πέτρος Πανδής, Δημήτρης Μπάσης, Δώρος Δημοσθένους, Ανδρέας Κουλουμπής, έχουν ερμηνεύσει μαζί με τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου μεγάλα έργα του συνθέτη όπως, «άξιον εστί», «Ζορμπάς», «Πνευματικό Εμβατήριο», «Επιφάνεια Αβέρωφ» και κύκλους τραγουδιών από έργα του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.Επίσης έχει λάβει μέρος ως αφηγητής και ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης.

Στο Δι.Χο.Φε.Ν. έχει λάβει μέρος και η λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Ως μέλη Κριτικής Επιτροπής στο διαγωνισμό έχουν λάβει μέρος μεγάλοι συνθέτες και καλλιτέχνες που με την παρουσία τους αναβαθμίζουν και δίνουν ξεχωριστό κύρος στο θεσμό του Δι.Χο.Φε.Ν., όπως οι Αντώνης Κοντογεωργίου, Βασίλης Ριζιώτης, Νίκος Κοτροκόης, Μάριος Τόκας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Κωστής Κωσταντάρας, Νότης Μαυρουδής, Σταύρος Μπερής και ο Ουκρανός συνθέτης Mikhail Shukh.

Παρουσιαστής των εκδηλώσεων του Δι.Χο.Φε.Ν. από την έναρξή του ήταν ο καταξιωμένος ναυπάκτιος συνθέτης και μουσικός παραγωγός, Κώστας Κωτούλας.  Στη συνέχεια ανέλαβαν την παρουσίαση η δημοσιογράφος Έμυ Παπαδούλα και ο ποιητής Βασίλης Τσακίρογλου.
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Δι.Χο.Φε.Ν. επί σειρά ετών ήταν ο διευθυντής Ορχήστρας και Χορωδίας μαέστρος Todor Kabakchiev.