Παλαιοχωράκι

Παλαιοχωράκι

Βόρεια από τη Δάφνη σε βραχώδες και δύσβατο μέρος βρίσκεται το Παλιοχωράκι στις ανατολικές πλαγιές των βουνοκορφών Φανάρια, Βριζάλωνα και Κουτσομύτη, των οποίων οι υπώρειες καταλήγουν στο Μόρνο. Χωρίζεται με την Πυλήνη από το Χείμαρρο Τιρνόρεμα (Βελβιτσάνος).

Τα κατά καιρούς ευρήματα όστρακα, κεραμίδια, αποδεικνύουν αρχαία κατοίκηση στην περιοχή. Στο τοπικό διαμέρισμα ανήκει και το Μικρό Παλαιοχωράκι βρίσκεται ΝΑ από το Παλαιοχωράκι στη Μεγάλη Ράχη σε μια αγναντερή θέση σε υψόμετρο 500 μ. Άλλος συνοικισμός είναι το Χάνι Λόη. Βρίσκεται κοντά στη γέφυρα (1936 – 37) που ενώνει τη Νότια Ναυπακτία με τη Βόρεια, επί του χειμάρρου Βελβιτσάνος ή Τιρνόρεμα, που χύνεται στο Μόρνο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ενοριακός ναός Άγιος Αθανάσιος (1917) στο Παλιοχωράκι, η Αγία Παρασκευή (1860) στο Μικρό Παλαιοχωράκι, ο ναός του Αγίου Αθανασίου (2004) επί παλαιών θεμελίων στο Παλαιοχώρι, όπου έχουν εντοπιστεί και αρχαία ευρήματα, η Αγία Παρασκευή (1990) στο Χάνι Λόη και η Αγία Τριάδα (1910) στα σύνορα με τη Δάφνη.