ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει, σε όλο το εύρος του, ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον.  Για το λόγο αυτό, έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την προστασία του και την ορθολογική διαχείριση των πόρων του. 
Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής που συντελείται στις μέρες μας, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.  Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται πολιτικές που προσβλέπουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και των επισκεπτών μας.


Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
Ανακύκλωση
Κανονισμός Πρασίνου
Κανονισμός Καθαριότητας
Αδέσποτα
Δράσεις
Τελευταία Νέα


Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής

 

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ναυπακτίας στεγάζεται στην Εθνική Οδό Ναυπάκτου-Αντιρρίου και Βαρελά, Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου (πρώην Sprider), Α’ όροφος και σε αυτήν υπάγονται τα εξής τμήματα:

Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας

Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρασίνου

Καθαριότητας και Ανακύκλωσης

Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων

Για περισσότερες πληροφορίες => τηλ.: 2634361201, fax:2634361210

 


Ανακύκλωση

Ο Δήμος Ναυπακτίας, βαδίζοντας στα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων, έχει ξεκινήσει, μαζί με το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας, όπως αλουμινένιων, γυάλινων, χάρτινων και πλαστικών συσκευασιών, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταριών και συσσωρευτών. Δίδοντας τη δέουσα προσοχή στη διαχείριση των απορριμμάτων του, έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του.
Το 2002, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε η σύσταση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΦΕΚ 684/Β’/31.5.2002), ο οποίος προώθησε τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) 
Το 2008, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή της Βλαχομάνδρας, ελήφθη και η απόφαση για την ένταξη του Συνδέσμου στο Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.) – Ανακύκλωσης και η συνεργασία της με την «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε.» με το διακριτικό τίτλο «ΕΕΑΑ Α.Ε.» (αρ.απόφασης: 3/2008).  Από το 2009, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας κάνει αισθητή την παρουσία του στο χώρο εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων στους Δήμους Ναυπακτίας, Δωρίδος και Θέρμου.   Ενώ, ανά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών, εξυπηρέτησε δήμους της ευρύτερης περιοχής, λόγω εκτάκτων αναγκών, όπως ο Δήμος Μεσολογγίου, Αρχαίας Ολυμπίας, Πύργου και Αιγιαλείας. 
Σήμερα, ο Δήμος Ναυπακτίας θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους δήμους της χώρας, καθώς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ορθή και υπεύθυνη ανακύκλωση. 

Με την Ανακύκλωση:

  • Προστατεύουμε το περιβάλλον
  • Αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
  • Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
  • Εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας

"Με την προσπάθεια όλων μας μπορούμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι!

Το 2020, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε σε καμπάνια ευαισθητοποίησης δημοτών και επισκεπτών για τη στήριξη του έργου της ανακύκλωσης.  
Σε πρώτο πλάνο 4 μικροί πρωταγωνιστές, μιλούν για τον τόπο τους και την ανακύκλωση, ζητώντας από όλους μας να είμαστε προσεκτικοί με τα απορρίμματά μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ναυπακτίας είναι ένας από τους καλύτερους δήμους της χώρας σε θέματα ανακύκλωσης. Ωστόσο, όπως άλλωστε αναφέρουν και τα ίδια τα παιδιά: "με την προσπάθεια όλων μας μπορούμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι!"

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=1hfKneS0IyM

 


Κανονισμός Καθαριότητας

Ενημερωθείτε για τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Ναυπακτίας από ΕΔΩ

 


Κανονισμός Πρασίνου

Ενημερωθείτε για τον Κανονισμό Πρασίνου του Δήμου Ναυπακτίας από ΕΔΩ

 


Αδέσποτα

Ο Δήμος Ναυπακτίας θεωρεί ότι η παιδεία και η ευαισθητοποίηση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο εξάλειψης του φαινομένου εγκατάλειψης ζώων.  Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι, ο Νόμος πλέον προστατεύει τόσο τα αδέσποτα όσο και τα δεσποζόμενα ζώα, με τις παραβάσεις κακοποίησης να επισύρουν ποινές φυλάκισης, αλλά και επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων.  Το πλέον σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 η κακοποίηση των ζώων αποτελεί πια αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η καταβολή των 100 ευρώ για την υποβολή καταγγελιών στην αστυνομία ή τον εισαγγελέα.

Για θέματα που αφορούν στα αδέσποτα ζώα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αρμόδιο Εντεταλμένο Σύμβουλο του Δήμου Ναυπακτίας, κ.Ντίνο Ζορμπά: 6932307167 και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής: 2634361201

 


Δράσεις

 


​Τελευταία Νέα