Λιβαδάκι

Λιβαδάκι

Το Λιβαδάκι (πρώην Αβόρανη) είναι κτισμένο σε οροπέδιο μέσα σε ελατιά στις ΒΑ πλαγιές αντερείσματος του βουνού Κοκκινιάς (ή Κοκκινιά), που θεωρείται ως η ΝΔ προέκταση της οροσειράς Οξυά, σε μέρος που δεν το προσβάλλει ο βοριάς και που σήμερα σώζεται με την ονομασία Παλιά Αβόρανη ή Αμπέλια γιατί εκεί αντέχει πολύ το κλήμα. Το χωριό είναι το βορειότερο της ΒΔ Ναυπακτίας. Η Αβόρανη είναι βυζαντινό χωριό.

Το 1930 μετονομάσθηκε σε Λιβαδάκι (μικρό Λιβάδι). Στο νότιο μέρος του χωριού βρίσκεται ο ενοριακός ναός της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) πάνω σ’ ένα λοφίσκο τον υψηλότερο του χωριού, ενώ απέναντί της στη βορινή πλευρά η Αγία Παρασκευή με τα πλατάνια της και το αριστοτεχνικό τέμπλο της. Το πλατάνι της γραφικής πλατείας φυτεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών οι Αβορανίτες έφτιαξαν νέο οικισμό στην περιφέρεια του Δήμου Θεστιέων στο Αγρίνιο με το όνομα Νέα Αβόρανη. Άξια μνείας είναι τα τοπωνύμια Καναβίστρα, με μεγάλη παραγωγή σταφυλιών, όταν υπήρχε πληθυσμός και Κλόκοβα συνονόματη της Κλόκοβας της νότιας Ναυπακτίας.

Το Λιβαδάκι, έχοντας βόρεια και δυτικά τον Αβορανίτικο, ανατολικά το Καψαλόρεμα και ΝΑ άλλα ρέματα και τελικά τον Εύηνο σε πολύ μικρή απόσταση, έχει πολλά σημεία για εκδρομές. Το “κρι”, ελατιάς στο κεφάλι του χωριού, ο Πυργούλης φυσικό παρατηρητήριο και οι Τρεις Βρύσες, είναι κάποια από τα σημεία που πρέπει να επισκεφθεί ο παρατηρητής.