Λουτρά Στάχτης

Γνωστές από την αρχαιότητα οι ιαματικές πηγές στα Λουτρά στάχτης βοηθούν στη θεραπεία ασθενειών, όπως αρθρίτιδα, δερματοπάθεις, ρευματισμοί, ενδείκνυνται ακόμα για ποσιθεραπεία. Σήμερα λειτουργεί χώρος λουτρικών εγκαταστάσεων, μικρό ξενοδοχείο και εστιατόριο.

Η Λουτροπηγή Στάχτης προσφέρεται για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα συντελέσουν στην ανάδειξη και την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, πέρα από τις Ιαματικές ιδιότητες του νερού, περιλαμβάνονται:

Το φυσικό περιβάλλον. Η Λουτροπηγή βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή. Στα 95 στρέμματα που την περιβάλλουν, αλλά και στον ευρύτερο περίγυρο κυριαρχούν πλατάνια, πουρνάρια, κουτσουπιές, βελανιδιές και άλλα φυτά που συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον. Ο χώρος αποτελεί φυσικό καταφύγιο πολλών ενδημικών ειδών όπως ζαρκάδια, αγριογούρουνα και άλλα ζώα και πτηνά που συνθέτουν την πανίδα της περιοχής. Το σύμπλεγμα των βουνών, τα λιθόκτιστα γεφύρια κατά μήκος του Εύηνου και του Κότσαλου δίνουν τη δυνατότητα για ορειβασία και πεζοπορία.

Η εξέχουσα θέση της Λουτροπηγής στην περιοχή η οποία απέχει 30 χιλ. από τη Ναύπακτο και 40 χιλ. από το Νοσοκομείο Ρίου (αποστάσεις που διευκολύνουν τους επισκέπτες κάθε ηλικίας από τα μεγάλα αστικά κέντρα ακόμα και για Σαββατοκύριακο).

Η θέση της Λουτροπηγής στον τουριστικό χάρτη της περιοχής (Ναύπακτος, Ευηνολίμνη, Άνω Χώρα, Θέρμο, Προυσός, Καρπενήσι) μπορεί να την αναδείξει σε κομβικό Αναπτυξιακό Κέντρο, δεδομένης πλέον και της ακτινωτής οδικής σύνδεσής της με τις προαναφερόμενες πόλεις-περιοχές. Η περιοχή της Λουτροπηγής μαζί με την Ευηνολίμνη και την Αποδοτία μπορεί να αποτελέσει ένα από τους τρεις αναπτυξιακούς πυλώνες της Ορεινής Ναυπακτίας

Η ένταξη της κοιλάδας που περιβάλλει την Λουτροπηγή σε προγράμματα βιολογικής παραγωγής (Ζωϊκή και Φυτική). Ήδη στην κοιλάδα που διαμορφώνεται μεταξύ του Πόριαρι και του Εύηνου βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας.

Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές που γίνεται από το περιβαλλοντικό Κέντρο Θέρμου και περιλαμβάνει επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή της Λουτροπηγής. (Εύηνος, Καρέλι, Γέφυρα Αρτοτίβας κλπ). Μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επισκέψεων επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση των μαθητών που γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της περιοχής στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Η ελάχιστη απόσταση της Λουτροπηγής από τον Εύηνο (Πόρος –Χάνι Μπανιά) που έχει εξελιχθεί σε κέντρο ποτάμιων αθλητικών δραστηριοτήτων (Καγιάκ, Κανό, Ράφτινγκ) και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό νέων. Τελευταία εξελίσσεται σε Προπονητικό Κέντρο και σε κέντρο εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων.

Ο Χαρακτήρας της νέας επένδυσης

Θεωρούμε ότι η Λουτροπηγή Στάχτης πρέπει να αποτελέσει κομβικό σημείο αναφοράς για την Ορεινή Ναυπακτία. Να μετατραπεί δηλαδή σε μια σύγχρονη Λουτρόπολη που θα ενδιαφέρει:

* τους χρήστες Ιαματικών Λουτρών
* τους νέους που αναζητούν αποδράσεις και επαφή με το φυσικό περιβάλλον.
* τους ανθρώπους που ζητούν εναλλακτικό τρόπο διακοπών
* τους κυνηγούς και τους ορειβάτες
* τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου

Για να γίνει λοιπόν η Λουτροπηγή ελκυστική στον απαιτητικό επισκέπτη-πελάτη πρέπει να αξιοποιηθεί. Αυτό σημαίνει πραγματοποίηση επενδύσεων για την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων :

* Ξενοδοχειακής μονάδας
* Πισινών
* Λουτήρων
* Αθλητικών εγκαταστάσεων
* Εστιατορίου και καφετέριας
* Συνεδριακού κέντρου
* Ειδικής μονάδας για οργάνωση ποτάμιων δραστηριοτήτων
* Ειδικής μονάδας για διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν και την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.