Μαμουλάδα

Μαμουλάδα

Η Κάτω Μαμουλάδα βρίσκεται ΝΑ από την Κάτω Αφροξυλιά, στη δυτική πλευρά του όρους Ριγάνι, στους πρόποδες των λόφων Πούλιανη και Διασέλι και είναι έδρα του Δημοτικού Διαμερίσματος της Μαμουλάδας. Πιθανόν το όνομα να προέρχεται από παρωνύμιο Μαμούλας Μαμούλιας – Μαμούλης (πβ. και το παρωνύμιο Μαμάκος). Η Νέα Μαμουλάδα δημιουργήθηκε από τους Μαμουλαδιώτες της (Άνω) Μαμουλάδας που ξεχείμαζαν στην περιοχή Γκινάνι. Ο ενοριακός ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Πολύκαρπο, κτίσθηκε περί το 1900 και αντικαταστάθηκε από καινούργιο πετρόκτιστο το 1970.

Στο λόφο της Πούλιανης επισημάνθηκε αρχαίος οικισμός και διενεργούνται ανασκαφές. Η Άνω (ή Πάνω) Μαμουλάδα βρίσκεται βόρεια της Βομβοκούς σε υψόμετρο 850 μ. στην ανατολική πλευρά του όρους Ριγάνι και είναι πνιγμένη στην πυκνή βλάστηση και τα πολλά νερά. Τα “Κουρίτια” στα ψηλώματα του Ορίγανου, η Ασπρόβρυση στην κορυφή του χωριού η κρυόβρυση “Μηλιούλι” στην είσοδο του χωριού και πολλοί “άμπλες”.

Στη μέση του χωριού οι Δώδεκα Απόστολοι (1913), στην κορυφή του όρους Ριγάνι (1472 μ.) ο Προφήτης Ηλίας και από εκεί η θέα είναι πραγματικά αξεπέραστη. Το εγκαταλειμμένο χωριό άρχισε τα τελευταία χρόνια να “ξαναζεί” τους καλοκαιρινούς μήνες. Παλιοί συνοικισμοί του ήταν το Πουρί και οι Μύλοι.