Στύλια

Στύλια

Η Στύλια είναι κτισμένη σε έδαφος κατωφερικό στο βάθος χοάνης, ανάμεσα σε ρυάκια και χωράφια. Πάνω απ’ αυτή δεσπόζει το δασωμένο βουνό Ρουπάκια από το δρυόδενδρο Ρουπάκι. Το χωριό αποτελείται από τρεις συνοικίες (μαχαλάδες). Η Στύλια ήταν ζευγοστάσιο των Σισμαναίων (προύχοντες της Αράχωβας Ναυπακτίας) και υπήρχε διαμάχη μεταξύ των κολίγων και των ιδιοκτητών. Τελικά η διαφορά εξομαλύνθηκε (1829).

Από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Στύλιας είναι ο οπλαρχηγός των Κραβάρων, στρατηγός Γιάννης Ν. Μακρυγιάννης, ο οποίος το 1835 πάντρεψε την κόρη του Αικατερίνη με τον προηγούμενο αντίδικό του Νίκο Σισμάνη. Ίχνη αρχαίας οίκησης έχουν επισημανθεί στην περιφέρεια των Παλιοχωρίων και όστρακα, λόγχες, κόκαλα στη θέση Κοκάλια στα Ρουπάκια. Τα Ρουπάκια αποτελούν την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη περιοχή.

Είναι αυχένας στα 820 μ. υψόμετρο που εντυπωσιάζει με το εξαιρετικής ομορφιάς δρυόδασος με τις αιωνόβιες πλατύφυλλες βελανιδιές. Χώρος μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, αφού διαθέτει σημαντική βιοποικιλία και αποτελεί ιδανικό μέρος για παρατήρηση της φύσης, για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στο πυκνό δρυοδάσος ο περιπατητής μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει την ομορφιά και την ηρεμία της φύσης. Στην άκρη του δάσους βρίσκεται και το παλιό χάνι του Μπρίνι που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως καφενείο.

Στην άλλη άκρη του δάσους τα τελευταία χρόνια λειτουργεί εξοχικό κέντρο. Στο δρυοδάσος Ρουπάκια, την 1η Κυριακή του Ιουλίου, διοργανώνεται η εκδήλωση Πυληνίων Ποιμενικός Βίος που στοχεύει στην αναβίωση της παραδοσιακής ποιμενικής ζωής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Παναγιάς (1864, χρονολογία ανακαίνισης) Συνοικισμός της Στύλιας είναι η Αγία Τριάδα, (υψομ. 500 μ.) από την ομώνυμη εκκλησία.